Prof.Dr.Virgil Păunescu: “Avem Vaccinul Împotriva COVID-19. Astăzi Începem Testele”

Prof.dr.Virgil Păunescu, directorul centrului Oncogen Timișoara, a anunțat miercuri pe rețeaua de socializare că Institutul pe care îl conduce a produs  vaccinul împotriva  virusului care ucide sute de oameni în fiecare zi.
S- ar fi produs echivalentul a 1000 de doze. Ieri a fost încheiată sinteza vaccinului, iar de azi se încep testele.

Prof.dr.Virgil Păunescu: „Avem vaccinul împotriva COVID-19. Astăzi începem testele”

Foarte important de mentionat este că acest vaccin este încă în faza de testare în laborator, pe celule umane. „ Dacă ne ajută și statul român cu finanțarea de care avem nevoie, este foarte posibil sa putem pune vaccinul pe piața in toamnă. Spre deosebire de alte strategii de vaccinomică, acest tip nu necesită testarea pe animale. Putem trece in Faza I (testare pe un numar limitat de voluntari) in 3-4 saptămâni.”, au mentionat reprezentanții Oncogen.

Cum au ajuns la un vaccin împotriva coronavirusului

În urmă cu doar câteva săptămâni cercetătorii de la Oncogen au anunțat că în laboratoarele de la Timisoara se lucrează de zor pentru dezvoltarea unui vaccin , printr-o metodă  specifică dezvoltării imunoterpiilor în cancer. Această metodă este apăruta de curând si este ăn general „personalizată pentru fiecare individ în parte și am folosit-o pentru coronavirus”, spunea dr. Virgil Păunescu, directorul Institutului de cercetări medicale OncoGen, într-un interviu pentru HotNews.ro.

* Pe 8 februarie echipa de cercetători formată din Florina Bojin, Oana Gavriliu, Michael-Bogdan Margineanu, Virgil Păunescu publica articolul Design of an Epitope-Based Synthetic Long Peptide Vaccine to Counteract the Novel China Coronavirus (2019-nCoV) într-o bază de date care adună articole înainte ca acestea să fie acceptate spre publicare într-un jurnal de specialitate.

*Cu două săptămâni înainte pe site-ul propriu acelasi articol a fost publicat si pe site ul propriu, susține OncoGen.

* Între timp, cercetătorii au fost contactați de ambasada Chinei, cu rugămintea de a colabora cu cercetătorii chinezi la punerea în practică a acestei tehnologii.

„Noi am fost de acord și avem corespondență pentru a dovedi acest lucru. Dar nu am fost de acord ca ei să își însușească rezultatele muncii noastre și apoi să adauge All Rights Reserved. Așa că în timp ce presa românească relata uneori și cu ironie, cercetătorii chinezi se inspirau la greu. Oricum noi mergem înainte cu punerea în practică a tehnologiei noastre,… deși autoritățile române au văzut nenumărate referințe la acest vaccin, nimeni nu s-a oferit să ne întindă o mână de ajutor”, a declarat directorul general.

Ce urmează acum

„Am început testarea pe celule umane, care va dura o lună. Dacă dă rezultate pe celule, adică sistemul imun se activează, dezvoltă anticorpi, vom discuta cu ANM posibilitatea de a face teste pe oameni. De notat că acest vaccin nu se pretează la etapa testărilor pe animale, folosită în tehnologia clasică de producere a vaccinurilor. ”Întâi vom face teste pe zece oameni. Nu ne așteptăm să dea efecte secundare. În faza 2 ar urma să fie testat pe 50-100 de voluntari, iar în faza 3 pe un număr între 100 și 1000 de voluntari. Azi am stat de vorbă cu 3 fonduri de investiții americane care ne-au întrebat în cât timp îl putem produce. Ne trebuie anumite standarde pentru producție. Problema e că fosta conducere a Spitalului Județean, de care centrul aparține, ne-a sabotat și instalațiile de producție nu merg. Am discutat zilele acestea cu vicepremierul Raluca Turcan, avem nevoie de circa 3 – 3,5 mil de euro pentru testarea și producția în faza 3. Am făcut o cerere alaltăieri către ministrul Sănătății”.”, a declarat Virgil Păunescu pentru G4Media.ro.Sursa: http://romaniataramea.com