Imagini îngrozitoare la Dej. Animale lăsate să moară de foame de un an de zile

Imagini greu de digerat au fost surprinse într-o gospodărie din Dej, cu animale maltratate, lăsate să moară de foame. Direcția Sanitar-Veterinară a fost sesizată de anul trecut, însă n-a făcut nimic în această privință.

Imaginile ne-au fost transmise azi, dintr-un grajd din Dej, și surprind realitatea cruntă a unui adăpost de bivoli. Situația este cunoscută de către autorități și vecini încă de anul trecut, însă nimeni nu a luat nicio măsură pentru a pedepsi vinovatul așa cum o cere situația și pentru a stopa maltratarea bietelor animale

Din luna mai a anului trecut, de când au fost descoperite primele cadavre ale unor bivoli care pur și simplu au murit de foame, alte animale au îndurat până acum aceleași chinuri insuportabile. Anul trecut primăria a pus la dispoziție un excavator pentru a îngropa cadavrele a cinci bivoli, care muriseră de foame.

Asociația de protecție a animalelor, vecinii și iubitorii de animale au sesizat autoritățile, chiar anul trecut, dar Direcția Sanitar-Veterinară s-a spălat ușor pe mâini, susținând că proprietarul animalelor a fost sancționat o dată, dar apoi nu a mai putut fi găsit, deși se cunoaște cine este acesta.

La începutul acestui an, situația cruntă a bietelor vietăți a fost sesizată din nou celor de la DSVSA, care la începutul acestei luni au trimis următorul răspuns:

”Ca răspuns la sesizarea dumneavoastră depusă la Direcția Sanitar Veterinară și pentru siguranța Alimentelor Cluj, înregistrată sub nr. 219/09.01.2020, referitoare la încălcarea legislației privind protecția animalelor de către numitul Ciucaș Felician de la următoarea adresă: mun. Dej, str. Valea Codorului, nr. 51, unde proprietarul locației crește bivoli, vă aducem la cunoștință următoarele:

Pentru aceste fapte au fost depuse și alte sesizări, la fața locului s-au efectuat controale cu Poliția Dej. A fost aplicată și o sancțiune contravențională (în urma controlului cu ocazia altei sesizări depuse), după care proprietarul animalelor nu a mai fost găsit la destinație sau nu a vrut să colaboreze.

DSVSA Cluj, prin medicul veterinar oficial desemnat efectuează vizite periodice la domiciliul domnului Ciucaș Felician pentru a-l putea întâlni, discuta cu acesta și pentru a remedia situația”, se arată în răspunsul DSVSA transmis în 3 martie.

Bineînțeles, deși autoritățile susțin că doresc remedierea situației, animalele mor în continuare pe capete, în aceste zile alte cadavre ale unor bivoli răpuși de foame fiind găsite.

Iar proprietarul acestora, care ar fi moștenit animalele de la tatăl său, iar grajdul în care le ține nu este proprietatea lui, fiind în litigiu cu adevărații proprietari, cică nu este de găsit. Bineînțeles, deoarece acesta nu locuiește în grajd cu animalele pe care le lasă să moară de foame, ci locuiește într-o locuință socială din Dej Triaj, locație pusă la dispoziție de primăria municipiului Dej.

În timp ce animalele suferă îngrozitor, autoritățile locale și cele județene se fac că lucrează, că investighează, dar, în realitate, nu fac nimic pentru a salva bieții bivoli.