Coronavirus, țările în care politicienii și-au redus salariile

După Bulgaria, chiar și Grecia, Japonia și Noua Zeelandă  politicienii au un aviz favorabil cu privire la reducerea salariilor lor pentru a ajuta sistemul  de urgență coronavirus. Mai exact, parlamentarii japonezi au optat pentru reducerea cu 20 la sută a salariilor, ca gest de solidaritate și sprijin pentru populație. Cei care se află în parlamentul din Japonia primesc un salar de aproximativ 1.294.000 de yeni pe lună, ceea ce înseamnă puțin peste 11.000 de euro. Hiroshi Moriyama , purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, a comentat decizia:

„Înțelegem dificultățile cetățenilor și problemele economice cu care se confruntă firmele și este important să ne adunăm forțele pentru a lupta împreună  împotriva coronavirusului”.

Un alt caz major în reducerea salariilor politicienilor pentru a face față situației de urgență coronavirus este cel din Noua Zeelandă, unde premierul Jacinda Ardern și ceilalți membri ai guvernului ei vor dona 20% din salariu pentru următoarele șase luni. În Europa există cazul Bulgariei , unde sacrificiul economic al miniștrilor și parlamentarilor va permite să strângă în jur de 740 de mii de euro.

Și apoi Grecia. Premierul Kyriakos Mitsotakis, le-a cerut parlamentarilor partidului său, Noua Democrație (Nd), să renunțe la 50 la sută din salariul lor pentru următoarele două luni. Propunerea a fost acceptată și de toți miniștrii și subsecretarii guvernului.