Cecenia, unde persoanele infectate cu coronavirus sunt considerate teroriste

Teama și frica se răspândește în timpul coronavirusului în Republica Rusă din Caucazul de Nord. Persoanele care se îmbolnăvesc se tem să contacteze autoritățile din cauza posibilelor represalii împotriva bolnavilor de către autorități și Ramzan Kadyrov. Liderul cecen a recomandat la început să bea apă, lămâie, miere și oțet pentru a lupta împotriva coronavirusului, dar acum crede că cei care încalcă obligația de carantină „sunt teroriști” și „trebuie lăsați să moară într-o groapă”.

Grozny, capitala Ceceniei, a raportat până în prezent 347 de infecții cu Coronavirus și șase morți. Cu toate acestea, numărul de cazuri care nu au fost raportate în republica rusă este probabil să fie mult mai mare. Clima fricii și a tensiunii este omniprezentă în Cecenia. Ramzan Kadyrov a condus regiunea Caucazului de Nord, devastată de două războaie. Oricine deranjează sau îl critică pe Kadyrov și cercul său de putere riscă să ajungă în închisoare sau chiar ucis. Opozanții sunt declarați „extremiști”, non-islamiștii sunt persecutați ca „teroriști” și eliminați fără milă. Aceasta este politica pe care liderul cecen o adoptă în lupta împotriva Coronavirusului, după cum spune Jelena Milaschina, corespondentul ziarului independent „Nowaja Gaseta”, menționat și de autoritatea Spiegel. Este unul dintre puținii jurnaliști „critici” care raportează ce se întâmplă în mica republică autonomă a Federației Ruse. Inutile să spunem de câte ori a foat amenințată..

Acum câteva săptămâni  Kadyrov a sugerat să ia „apă cu lămâie, miere și usturoi ca antidot” împotriva Coronavirusului, echivalând persoanele infectate din Covid-19 care nu respectau carantina cu teroriștii. „Pot fi lăsați să moară într-o groapă, un terorist poate ucide mai multe persoane, poate infecta zeci de mii”, este motivul șefului paramilitar din Cecenia.

Jurnalista relatează că spitalele și chiar centrele medicale de urgență din Cecenia au fost închise  și că medicii nu au toate tipurile de echipament de protecție. Satul Garajew (aproximativ 1000 de locuitori) este acum în carantină, păzit de sute de polițiști. Oamenii sunt practic închiși, nu se știe încă cât timp. Potrivit cercetărilor lui Milashina, autoritățile medicale nu au mai efectuat teste pentru a determina cine este pozitiv la Covid 19. „Nimeni nu are voie să iasă din casă, nici măcar mersul în propria curte nu este permis”, scrie ziarul online independent Kavkaskij Uzel citând un rezident.