Cardamom: proprietăți, beneficii și rețete

Cardamomul este considerat unul dintre cele mai scumpe condimente din lume, prețul lui fiind depășit doar de șofran, vanilie și trufe.

Cardamomul are un parfum deosebit, fin și pu­ternic, dulce și iute, ce lasă pe limbă un gust de lămâie, camfor și portocală. În India, este considerat „regele condimentelor” datorită parfumului său intens și unic, care îmbunătățește gustul preparatelor.

Se cunosc două feluri de cardamom, verde și negru, dar de regulă se utilizează cardamomul verde, deoarece gustul lui este mai fin decât al celui negru. Se păstrează în păstaia originală, pentru a nu-și pierde gustul și proprietățile.

Cardamomul conține multe vitamine, fitonutrienți și uleiuri esențiale ce acționează ca antio­xi­danți, protejând organismul împotriva bolilor cronice.

Acest condiment este benefic în tratarea și prevenirea anumitor afecțiuni, cum ar fi: infecții gingivale, afecțiuni digestive, calculi biliari, pietre la rinichi, flatulență, greață și vărsături, obezitate, ulcere, infecții urinare, răceli.

De asemenea, cardamomul este un bun ­stimulent nervos și antitoxic, ajută la circulația sângelui în plămâni, combate dezvoltarea celulelor canceroase, scade tensiunea arterială, previne formarea cheagurilor de sânge, are proprie­tăți antiinflamatorii, diuretice.

Cardamomul poate fi folosit, totodată, ca antidot atât pentru veninul șarpelui, cât și al scorpionului. Condimentul acesta nu se folosește chiar la orice fel de mâncăruri. Se pisează și se adaugă în aluaturi, în mâncă­rurile cu pește, carne sau cartofi.

Cea mai mare parte a cardamomului este folosită la prepararea cafelei pudră.

Orez cu șofran și cardamom

Ingrediente: 3 lingurițe de unt, 1 ceașcă cu semințe de pin, 1 ceașcă cu orez basmatic, 1 ceașcă ceapă roșie tocată, 2 cești apă, 2 linguri stafide galbene, 1 linguriță zahăr, sare după gust, jumătate de linguriță de șofran, jumătate linguriță de cardamom pisat.

Mod de preparare: Se topește 1 linguriță de unt în tigaie și se adaugă semințele de pin, amestecând până devin aurii, apoi se lasă la răcit.

În restul de unt se prăjește ușor ceapa, cam 5 minute, se adaugă orezul, amestecând continuu cam 2 minute, se adaugă apa, stafidele, zahărul, sarea, șofranul și cardamomul.

Se fierbe cam 15-20 de minute la foc redus, apoi se ia de pe foc și se acoperă vasul, se lasă cam 10 minute. Se pune pe platou și se presară deasupra semințele prăjite. Este un orez bun pentru carne de miel, pui, pește, porc sau vită.

Chec cu ness și cardamom

Ingrediente: Pentru blat: 4 albușuri, 8 linguri de zahăr, 2 linguri de cacao, 1 linguriță de ness, 2 linguri de cafea preparată, un vârf de cuțit cu praf de cardamom, o jumătate de linguriță de praf de copt, 6 linguri de făină, 2-3 linguri de alune fără sare mărunțite.

Pentru glazură: 4 gălbenușuri, 5 linguri de zahăr farin, 2 linguri de cacao, o linguriță de ness.

Mod de preparare: Se bat bine gălbenușurile cu zahărul, se adaugă cacao, nessul dizolvat în cafea, cardamomul și făina amestecată cu praful de copt.

Se pune compoziția într-o tavă, se pun alunele deasupra și se dă la copt, 15-20 de minute, apoi se scoate checul din cuptor și se pune glazura, apoi se mai introduce în cuptor pentru încă 5-10 minute pentru a se întări glazura.