Arafat: „Grupuri” interesate să-și repornească afaceri precum mall-urile au modificat în Parlament legea stării de alertă

Legea Stării de Alertă, votată de Parlament miercuri seară, a fost influențată de presiunile unor grupuri de interese care au de câștigat de pe urma repornirii unor afaceri, a acuzat, la Digi24, secretarul de stat Raed Arafat. Sursele spun însă că și patronii din industria hotelieră pun mari presiuni să fie redeschis și turismul, contrar avertismentelor date de medicii epidemiologi.

O miză concretă ar fi, printre altele, deschiderea mall-urilor sub 15.000 de metri pătrați și a teraselor. Propunerea a fost făcută de Izabella-Agnes Ambrus, deputată UDMR, dar fusese deja avansată și de alți parlamentari, mai ales liberali, încă din 6 mai. Miercuri, 13 mai, prevederea a adoptată de Camera Deputaților, care este factor decizional.

Arafat: “Clar că unele propuneri sunt la presiunea unor entități, unor grupuri. Să vedem cum vom rezolva această problemă

Convins că acesta ar fi un factor de risc major pentru sănătatea populației, Raed Arafat a menționat însă că acest lucru nu se va petrece în perioada următoare. ”Clar că unele propuneri (n.r. – din Legea Stării de Alertă) sunt la presiunea unor entităţi, unor grupuri. Trebuie să vedem cum vom rezolva această problemă“, a recunoscut oficialul guvernamental.

O exprimare din lege oferă însă o portiță pentru autorități. Arafat: “Am văzut că sunt locuri unde se spune că «pot», asta înseamnă că CNSSU poate să spună nu. Cum ar fi terasele. Dacă scrie «pot» sau «se poate», asta înseamnă că avem loc de discutat”.

Secretarul de stat care a avut un rol important în gestionarea crizei spune că măsurile de relaxare se vor discuta la Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, care e condus de ministrul de interne, dar pericolul e prea mare, deocamdată: ”Cinematografe este exclus să ai, food court la fel, ăsta este spaţiul unde s-a considerat că este un risc major. S-au păstrat deschise spălătoriile, optica medicală. O să analizăm ce înseamnă magazinele mici, o să analizeze epidemiologii, dacă e bine de acum, de la 1 iunie sau mai târziu”.

Afaceriștii nu mai au răbdare: presiuni puternice asupra politicienilor să permită redeschiderea turismului și a barurilor

Deținute de oameni de afaceri foarte influenți, conectați de obicei la clasa politică și protejați de baroni locali, mall-urile au fost lovite devastator de izbucnirea crizei Covid-19. Terasele, barurile și restaurantele au fost foarte puternic afectate când autoritățile au decis să le închidă. Un întreg lanț de producție și de aprovizionare a fost dat peste cap, iar mărci celebre au rămas fără locuri de desfacere.

Interesant este că relaxarea restricțiilor nu include și mall-uri mari, precum cele din București.

Fragmentul din Legea Stării de Alertă care a dus la afirmația lui Arafat:

“Art. 9 – (1) Pe durata stării de alertă se pot suspenda activitățile de comercializare cu amănuntul a produselor și serviciilor în centrele comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, cu acordul CNSSU.
(2) Măsura prevăzută la alin. (1) nu se aplică în cazul centrelor comerciale mici de sub 15.000 mp, cu magazine individuale din incintă de sub 500 mp fiecare”.

Parlamentarii spun că în mall-urile sub 15.000 de metri pătrați nu există pericol de infectare

Explicația găsită de parlamentarii care au propus și susținut amendamentul este destul de bizară: în provincie, oamenii nu vin la centrele comerciale pentru a-și petrece timpul liber, ci doar pentru cumpărăturile strict necesare. Rezultă, afirmă parlamentarii, că n-ar exista pericol de infectare.
În realitate, pentru cumpărăturile strict necesare, oamenii pot merge la supermarket, la hipermarket sau la magazine specializate, nu la mall. Iar pericolul de infectare este prezent în fiecare dintre aceste spații, indiferent cât de bine am încerca să ne protejăm.

Există o mare presiune pe politicieni, din partea deținătorilor de afaceri din industria turistică, să se dea liber și la cazările în hoteluri, mai ales că se apropie sezonul estival.

SURSA: https://ziaristii.com